Ivan Čaleta: Osjećao sam se kao dio jedne velike obitelji

 

Ivan Čaleta - obrana diplomskog rada (Foto: Adrijana Vidić)

Kak tvoja familija? – moj prvi dodir s ruskim jezikom bilo je ovo pitanje upućeno od strane djevojke koja je u referadi fotografirala brucoše za iksicu. Pogađate, moj odgovor je bio – Dobro(?) s nesigurnim smješkom à la Harry iz filma Glup i gluplji. Nemojte mi zamjeriti, ali prije toga, sve što sam znao o ruskom jeziku naučio me Rade Šerbedžija. Tada nisam ni slutio da ću pet godina kasnije ovladati ruskim jezikom toliko da Šerbedžiji mogu davati savjete o dikciji i naglasku, a nakon kazališne radionice kod profesorice Pandžić, mogao bih ga naučiti ponešto i o režiji. Drugo pitanje koje sam često čuo tijekom studija bilo je A zašto pobogu ruski?! - Zašto ne? – odgovorio bih. Da moram ponovno birati, opet bih odabrao ruski.

Opširnije...

Boško Knežić: Osjećao sam se kao kod kuće

 

Lutkarska predstava Zvjezdica (Foto: KLZ)

Srpanj 2005. godine. Stari kampus, četvrti kat, prijemni ispiti na Odsjeku za ruski jezik i književnost. Dvorana 240 i veselo lice prof. Božić. Sjedaš na klupu ispred dvorane i čekaš svoj red. Žumor nervoznih glasova budućih brucoša tek lagano ometa tvoje misli zaokupljene sanjarenjem. Znaš zbog čega si tu, samo je to u tom trenutku bitno. Ulaziš u malu dvoranu okrenutu prema moru. Vruće je, ali ti nisi siguran da li je to zbog ljetnih temperatura ili jednostavno izgaraš iznutra zbog treme.

Opširnije...

Andreja Zulim: Utjecaj studija ruskog na moj životni put

 

Andreja Zulim de Swarte

Još se uvijek sjećam prijemnog ispita kod pok. prof. Rister. Bila je to književna diskusija o Krleži, Kafki i Dostojevskom. Ta slika mi je već i tada davala dojam da će studij biti poprilično zanimljiv i pun izazova. Od tada je prošlo već dosta vremena. Kad se sjetim tih dana na 4 katu odsjeka za ruski jezik i književnost, naviru mi samo ugodna sjećanja. Nešto što je bilo posebno jest osjećaj slobode izražavanja, kritičkog razmišljanja, kreativnosti te minimalne hijerarhije između profesora i studenata. Na studiju ruskog sam definitivno imala osjećaj da su nas nastavnici doživljavali kao kolege koji su imali svakako 'pravo glasa' te nam davali podršku kroz sve 4 godine.

Opširnije...

Scroll to top